KORTE HISTORIEK VAN RAPID HOCKEY CLUB TEMSE

Toen Chilon Braeckman in 1962, mede onder impuls van zijn zonen en hun vrienden, naar de Koninklijke Belgische Hockey Bond te Brussel stapte verklaarden velen hem voor gek. Dit omdat hij een club wou oprichten zonder geld, zonder terrein en vooral zonder iemand die iets van de hockeysport afwist. Toch werd er op 13 februari 1962, in aanwezigheid van de toenmalige bondsvoorzitter F. Pringiers, een stichtingsvergadering gehouden. Hiermee was een nieuwe club geboren: Rapid Hockey Club Temse. Het lidgeld in die tijd bedroeg 150 BEF (€ 3,75).

Ondertussen is de club, na meer dan 50 jaar, onder het voorzitterschap van Chilon Braeckman, Luc Helsen, Piet Van Dycke, Michel Hylebos, Wim Braeckman, Marleen Auwaerts, Gerdy Debeuckelaere, Alexander Van Eyck, Serge Van Eyck en Jan De Backer uitgegroeid tot een gerespecteerde hockeyclub die haar nationale en internationale bezoekers kan ontvangen in een kwalitatieve sportinfrastructuur.

De meest markante feiten en gebeurtenissen die tot dit moment geleid hebben sommen we even op:

 • In 1967 bestond de club vijf jaar en om dit te vieren viel de eer ditmaal te beurt aan Temse om hun eerste internationale tornooi te organiseren op twee en drie september van dat jaar.
 • Na een schitterend geleid voorzitters mandaat van Chilon Braeckman volgt de tweede voorzitter, Luc Helsen, hem op. Dit zou de komende 23 jaar niet veranderen. Luc Helsen was eveneens bestuurslid bij de Belgische Hockeybond en heeft het later zelfs tot penningmeester van de KBHB geschopt.
 • In 1976 was de club verplicht om een andere vaste stek te zoeken aangezien hun terrein in de Bellestraat te Sint-Niklaas onteigend werd voor de bouw van een gehandicaptenverblijf.
 • In het jaar 1977 vond dan de definitieve verhuis van de club naar Temse plaats. Daar beschikten ze oorspronkelijk slechts over één veld maar door het steeds toenemend aantal leden werd er al gauw met de goedkeuring van de gemeente een tweede speelveld aangelegd. De club had ondertussen de kaap van de 100 leden al vlot overschreden waardoor er dat jaar voor het eerst een derde herenploeg werd ingeschreven in derde divisie.
 • Het was echter niet alleen op sportief vlak dat Rapid Hockey Club Temse hoogtij vierde. Ook de infrastructuur veranderde door de jaren heen. In 1981 werden de terreinen totaal vernieuwd zodat de moddermiserie nu definitief achter de rug was.
 • In 1983 was het ledenaantal gestegen tot 180 spelers en telde de club reeds twaalf ploegen. 

   
 •  
 • Op 26 maart 1983 werd het huidige clubhuis dan plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van een grote delegatie van de gemeente, een bondsafvaardiging en vele andere sportclubs uit de gemeente Temse.
 • In november 1987 werd door Hockey Club Temse een principiële aanvraag aan de gemeente gericht voor de aanleg van een kunstgrasveld.
 • In 1991 werd het eerste kunstgrasveld in gebruik genomen.
 • In 2002 werd het nieuwe clubhuis geopend.
 • Sinds 2010 is de club verrijkt met een waterveld, mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid, de provincie Oost Vlaanderen, de Gemeente Temse en de vele sponsors, die de club een warm hart toedragen. Hiermee ontstond het Oost Vlaams Opleidingscentrum voor Hockey. Naar aanleiding hiervan ontving de club voor het eerst in de geschiedenis een oefen- interland van het Belgisch Nationaal Team (de Red Lions) en tijdens de opening van het Oost Vlaams Opleidingscentrum voor Hockey, speelde het Nationaal Dames team een oefen-interland tegen Frankrijk.
 • In 2012 vierde de club haar 50-jarig bestaan wat zeker niet onopgemerkt voorbij gegaan is.
 • Anno 2015-2016 telt RHCTemse 551 leden waarvan 351 jeugdleden en is de club uitgegroeid tot een hechte, familiale vereniging die sportiviteit hoog in haar vaandel draagt. Het succes van onze club is dan ook te danken aan deze combinatie.

 

Met de nodige trots kunnen we ons vandaag de grootste sportclub van Temse noemen. Met 550 leden, waarvan maar liefst 351 jeugdleden blijft RapidTemse langzaam maar zeker groeien.

"Teamspirit Eerbied Menselijkheid Sportief  Engagement "zijn de waarden waarmee we onze hechte en familiale club jaar na jaar naar een hoger sportief niveau tillen. Voor elk één is er een plaatsje op RapidTemse! Ben jij een recreatief hockey speler? Of is jouw grote droom om op een dag Red Lion of Panter te worden? In ons club vind je voor ieder wat wils.

Onze eerste ploeg Dames speelt dit seizoen in 1e nationale, onze eerste ploeg Heren speelt momenteel in 2de nationale met de ambitie om te stijgen. We hebben heel wat jeugdteams spelen de hoogste reeksen, bovendien doet onze jeugd het bijzonder goed bij het BeGold traject. Maar liefst 6 Rapid jeugd spelers verdedigen nu reeds de Belgsiche drie kleur in de Belgische Nationale jeugd ploegen.